2015-05-10 17:30:31• hírek • Kocsis Zoltán

Coica ki akarja zárni az autókat a régi központból

Megszavazta a Szatmárnémeti Városi Tanács a régi központ történelmi épületeinek rehabilitálását és a harmadik Szamos-híd megépítését a szombat délután rendkívüli tanácsülésen.

Az ülés azért volt rendkívüli, mert a pártszíneket képviselő tanácsosok helyett ezúttal X-XII. osztályos diákok alkották a döntéshozó grémiumot. Dorel Coica polgármester és Marcela Papici alpolgármester pedig állták a sarat, válaszolva a fiatalok kérdéseire.

A kezdeményezés a Friedrich Ebert Alapítványé, amely az elmúlt években Románia több városában megszervezte már ezt a politikai stratégiai játékot. Ennek célja, hogy a fiatalokban felkeltsék az érdeklődést a politika iránt, hogy megismertessék velük a helyi döntéshozatali mechanizmusokat.

A Ioan Slavici, a Doamna Stanca, a Mihai Eminescu és a Johann Ettinger líceumok 20 diákja pénteken egész napos képzésen ismerkedhettek meg a politika alapfogalmaival, a helyi döntéshozatali mechanizmusokkal. Szombat délelőtt igazi tanácsosokkal találkozva készítették elő a saját határozatterveiket. Ebben az RMDSZ részéről Butka Gergely és Leitner István segítette őket.

A szombat délutáni „tanácsülésen" négy pártra osztották a fiatalokat: rózsaszín, lila, fehér és kék pártokra. A napirenden olyan pontok szerepeltek, amelyek Szatmárnémeti reális problémáit is jelentik: utcák rehabilitálása, harmadik Szamos-híd felépítése, a történelmi épületek homlokzatának felújítása.

A fiatalok felvetéseit, érveit és szimbolikus vitáját meghallgatva Coica igyekezett felvázolni a polgármesteri hivatal a témával kapcsolatos terveit, elképzeléseit. Ezek közül kétségtelenül a legérdekesebb, hogy az önkormányzat vezetői belátható időn belül teljesen ki akarják szorítani az autókat Szatmárnémeti régi központjából, ott gyakorlatilag egy óvárosi sétateret kialakítva.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: